Mihai Venedict este managerul centrului Work Tape Medical şi a reuşit să revoluţioneze recuperarea medicală la Botoşani din momentul intrării pe piaţă. Cu o echipă tânără şi echipamente noi, centrul privat de sănătate şi-a extins rapid activitatea devenind un etalon în domeniu.
Ce a adus Work Tape Medical pe piaţa din Botoşani?
În primul rând am venit cu aparatură şi metode noi de terapie, cum ar fi crioterapia. Am achiziţionat un aparat nou, cryo air, unic în Botoşani. Este un aparat care are un flux de aer rece, la minus 32 de grade Celsius, dozat exact pe piele folosind un furtun de tratament. Zona în care lucrăm este privată de căldură, iar în acest mod scade inflamaţia şi se reduce durerea. Şi apoi partea partea de masaj, kinetoterapie sau alte proceduri care sunt dureroase la primele şedinţe, sunt mult mai uşor de suportat de către pacient. Practic există o anestezie a zonei. Aparatul este foarte utile şi rezultatele cele mai bune sunt când se combină celelalte proceduri. Procedura de crioterapie are efect antiinflamator, îmbunătăţeşte unghiul de mişcare, creşte mobilitatea segmentului pe care lucrăm, scade tonusul muscular. Este foarte bun şi pentru boli reumatice. Acest aparat produce un aer rece uscat, nu umed cum ar fi cel dintr-un mediu cu gheaţă, care este contraindicat în multe afecţiuni reumatice. Este foarte util şi în durerile de spate, o afecţiune cu care se prezintă cei mai mulţi pacienţi la clinica noastră, dar şi pentru alte probleme cum ar fi dermatita atopică. În ultimul timp îl folosim foarte des şi la leziunile sportive. Chiar avem sportivi care vin la clinica noastră, de curând am încheiat o colaborare cu CSM Botoşani, echipa de handbal prin care le oferim tratament la un preţ redus.
Legat de sportivi, aveţi şi o colaborare cu Iulian Rotariu, campionul mondial la ultramaraton.
Iulian Rotariu, campionul la ultramaraton a ales să facă recuperare în centrul nostru. Vine aproape săptămânal la noi, face şi întreţinere. A făcut recuperare şi după concursuri şi astfel a devenit imaginea Work Tape Medical. Noi îl ajutăm şi cu o parte din vitaminele pe care le foloseşte la concursuri pe lână partea de recuperare.
Work Tape Medical a devenit un nume pe piaţa din Botoşani. Cât de greu a fost la început într-un asemenea domeniu?
În 2016 am început singur. Am deschis un cabinet, după ce m-am întors din Bucureşti unde am făcut o parte din studii dar şi cu o experienţă în mai multe centre medicale. M-am întors cu experienţa de acolo ştiind că Botoşani este un oraş care ar avea nevoie, pentru că sunt foarte multe persoane cu diverse probleme care necesită recuperare medicală. A fost o decizie foarte bună pentru că după ce am venit şi am deschis centrul din Botoşani, am reuşit să mă extind destul de rapid. Mi-am mărit echipa, atât de fizioterapeuţi care au ajuns opt la număr cât şi de medici. În momentul de faţă suntem patru medici cu specializarea recuperare medicală, reumatologie, neurologie şi un medic radiolog care face ecografii musculoscheletale. Avem program de luni până vineri între orele 8.00-21.00, dar şi sâmbăta de la 9.00 la 13.00. Am reinvestit mereu profitul pe care l-am făcut atât în aparatură cât şi în cursuri de specializare pe care le fac atât eu cât şi colegii mei. Am introdus metode noi în recuperarea clasică. Am investit recent şi într-un spaţiu nou în care activăm. Avem la dispoziţie 150 mp în care avem şi două cabinete de consultaţii şi sală de tratament.
Work Tape Medical a schimbat mai multe locaţii în decursul timpului şi clienţii au urmat firma. Ce îi determină pe clienţi să facă acest lucru?
Iniţial am pornit cu un punct de lucru pe strada Octav Onicescu, ulterior ne-am mai extins, pe aceeaşi stradă, cu un al doilea punct de lucru. Am activat aproape trei ani cu acele două puncte de lucru şi recent, de aproximativ 3 luni, ne-am mutat pe Bld George Enescu nr 9 C, în staţia de taxi din Capătul liniei 101. Un spaţiu mai generos, un spaţiu în care ne putem desfăşura activitatea mult mai bine şi colaborăm mult mai bine, în condiţiile în care nu mai suntem separaţi în două puncte de lucru. Pacienţii au venit după noi pentru că am avut rezultate bune şi foarte bune. Noi lucrăm pe cauză, nu doar pe efect. Le oferim pacienţilor şi recomandări, sfaturi pentru a nu mai ajunge la probleme cu care au ajuns iniţial la noi. Este important că nu îi tratăm ca pe nişte pacienţi şi atât. Pe lângă partea de recuperare avem şi pachete de întreţinere şi sănătate prin intermediul cărora pacienţii pot veni la noi de 2-3 ori pe săptămână să facă proceduri specifice.
Începe anotimpul rece, la ce ar trebui să fie atenţi oamenii?
Nu este neapărat o regulă. În primul rând prevenţia se face prin mişcare. Kinetoterapia este indicată tuturor oamenilor, chiar dacă nu au o afecţiune. Preventiv este bine să facă de 2-3 pe săptămână, sau mişcare în general. Este recomandat un sport, nu o mişcare haotică sau mişcare la locul de muncă, care de fapt este muncă. Nu este sport, chiar dacă este un serviciu activ. Cel mai bine este să facă sport sub coordonarea unui specialist. Îi sfătuim să evite anumite poziţii nocive, cum ar fi să nu ţină capul plecat când stau la calculator sau telefon pentru că se pune presiune în zona coloanei cervicale.
Cât de importantă este prevenţia în afecţiunile pe care le trataţi?
Este foarte importantă. Spre exemplu un sportiv se recuperează mult mai uşor decât un pacient normal pentru că musculatura este obişnuită cu mişcarea. Tocmai de aceea le propunem pacienţilor ca după ce termină partea de recuperare să continue cu partea de întreţinere şi prevenţie pentru a nu mai ajunge la aceleaşi probleme. Există kinetoterapie specifică, dar şi masaj.
Ce planuri de viitor are Work Tape Medical, atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu?
Planuri privesc dezvoltarea şi evoluţia, atât noi ca şi specialişti să învăţăm metode noi să fim cât mai profesionişti. Pe partea de aparatură medicală vrem să inovăm, aşa cum am făcut cam de fiecare dată. În viitor am vrea să construim un mini spital de recuperare cu paturi, cu internări.
Aveţi o echipă tânără de specialişti. Cum atrageţi oamenii să lucreze în centrul dumneavoastră?
Avem un program de formare, worktapeacademy, îi formăm în centrul nostru. În funcţie de studiile pe care le au, absolvenţi de facultate sau de postliceală, îi formăm trei sau şase luni. Noi îi învăţăm totul de la zero, dar nu numai pe plan medical, cât şi pe plan personal. Avem şi o colaborare cu un pshiholog care face şedinţe cu noi şi care ne învaţă cum să reacţionăm în anumite situaţii cu pacienţii. Avem în plan să chemăm şi un specialist în discursuri care ne va învăţa un anumit comportament. După această perioadă de formare practicanţilor li se decontează un curs specializat într-un centru universitar din ţară. La al doilea curs de specializarea centrul medical le decontează 50% din costuri.