Îți place să dezvolți produse unice sau, pur și simplu, ai un anumit hobby care implică realizarea de produse unicat? Fă bani din asta! Deschide o afacere!
Desigur, oricine are simt artistic înnăscut poate să învețe să facă accesorii handmade: de la designeri consacrați la persoane talentate, fără studii specifice, dar care au reușit să găsească nișă potrivită.
Ce înseamnă “handmade”? Aș defini acest termen că fiind artă de a crea obiecte pe care un om talentat și inspirat le realizează cu mâinile sale.
Dacă aveți o chemare pentru realizarea de obiecte handmade, acum este momentul. Trendul handmade este mai puternic decât oricând. Fie că va doriți un obiect realizat exact pe gustul dumneavoastră, fie că vreți să-i bucurați pe ceilalți, conceptul handmade înseamnă o activitate plăcută, relaxantă și liniștitoare, un “loc” în care va puteți retrage și exprimă în voie.
Deseori, o afacere cu produse handmade începe prin a crea accesorii pentru propriile ținute. Acestea sunt admirate de colegele de la muncă, de colegii de facultate care încep să va roage să le faceți și lor niște cercei, sau mărgele sau o gentuță care să se asorteze cu pantofii. Ba mai mult, încep să va ofere și bani cât să acopere la început materialele folosite.
Aveți nevoie și de un blog. Atunci când aveți deja un public fidelizat, clienții care va vizitează blog-ul zilnic, ba mai mult, recomandă produsele dumneavoastră, începe adevărată afacere.
Ce produse handmade puteți realiza
Mărțișoare, felicitări și invitații – trei tipuri de produse ce merg mâna-n mâna
Realizarea mărţişoarelor este o activitate sezonieră dar, în principiu este asemănătoare cu tehnică producerii invitațiilor și felicitărilor. Că urmare, încercaţi-vă mâna cu toate și veți avea de lucru tot anul, nu numai în lunile premergătoare mărțișorului.
Se pot confecționa din materiale ieftine și la îndemână și generează un venit suplimentar oricărei familii.
Gablonturi și accesorii textile
La confecționarea unor gablonturi se folosesc materiale ieftine cum ar fi: sârmă, plastic, sticlă, pastă Fimo etc. Dar dacă luăm în considerare faptul că sunt produse handmade, unicate sau de serie mică, cu un stil deosebit, aceste creații capătă o altă dimensiune.
Bijuterii și accesorii din FIMO
Dacă v-ați plictisit de lanțurile groase din metale rare și scumpe, aveți la dispoziție acest clei polimeric aproape copilăresc, dar suficient de matur: FIMO.
Jocul de-a FIMO nu a cucerit doar România, ci întreagă lume. De regulă, tinerii și nu numai, încep de la un simplu cadou sau kit de FIMO. După ce se plictisesc să-și fabrice propriile figurine sau proprii cercei, se gândesc să scoată un ban din asta și orizontul este promițător.
Podoabe și accesorii din materiale textile
Toate tipurile de bijuterii de la cercei până la brățări și inele se pot confecționa și din materiale textile sau se pot croșeta/tricota. De asemenea, din diverse materiale textile, designerii și artizanii contemporani realizează nenumărate alte produse: berete, pălării, bentițe, fundițe, mănuși, fulare, centuri, gentuţe etc. Aceste podoabe sunt de mare efect și foarte căutate de toate categoriile de cliente.
Astfel, un colier croșetat sau unul îmbinat din flori pastelate de mătase fină cu cristale Swarowski, o bentiță din catifea și dantelă sau o brățară din tafta sunt elemente originale și extrem de atractive. Desigur, designerii au nenumărate domenii de exprimare artistică și imaginația lor nu cunoaște limite.
Bijuterii din pietre prețioase sau semiprețioase
Bijuterii handmade Anul acesta bijuteriile sunt feminine, îndrăznețe și masive. Alături de modelele clasice, sunt tot mai des întâlnite și apreciate cele cu design modern.
Spre exemplu, se poartă coliere din metale, înnobilate cu detalii fine și pietre prețioase sau semiprețioase. Se poartă brățările late, zalele mari, pandantive de inspirație egipteană sau marina precum și îndrăgiţii cercei candelabru de inspirație orientală. În vogă sunt și diafanele accesorii textile presărate cu mărgeluțe sau cristale Swarovski.
Aranjamente din plante și alte elemente decorative
Aceste decorațiuni atrag imediat atenția și pot fi păstrate perioade îndelungate, ceea ce constituie un mare avantaj față de aranjamentele din flori tăiate, care se ofilesc în câteva zile. Un aranjament din flori naturale uscate poate fi adaptat oricărui decor, modern, romantic sau rustic. Pe lângă aspectul estetic, există o serie de beneficii practice: nu necesită udare, sunt rezistente și ușor de întreținut, pot fi amplasate în cele mai diverse locuri.
Aceste tipuri de aranjamente sunt utilizate pe scară largă pentru decorațiuni interioare, pentru aportul lor estetic la ambianța, dar și pentru principalul lor avantaj – perenitatea. Clienții se compun în mare parte din restaurante, hoteluri, magazine diverse, firme sau persoane care doresc să-și decoreze locuințele.
Inele pentru șervete
Este vorba de inele din lemn sau carton mai gros care sunt îmbrăcate într-o hârtie cerată și folosite drept suport pentru realizarea ornamentului. Peste inel se lipesc ornamentele guilling după dorința. Șervețelele decorative se trec prin aceste inele și se folosesc la ocazii speciale, cum ar fi: nunți, recepții, sărbători etc.
Cutii pentru cadouri
Mai mici sau mai mari, cu forme diverse, elementele de quilling în culori vii pot înfrumuseța orice cutie. Cutiile pot fi din carton, furnir sau din alt material ce poate fi îmbrăcat în hârtie. Se pot folosi panglici sau mărgele, însă este esențial a nu se încarcă prea mult cu decorații pentru a nu deforma estetică. Știți cum se spune: “mai puţin înseamnă mai mult”.
Tablouri
Sunt două variante. Se pot realiza diverse rame cu decorațiuni quilled, potrivite pentru a încadra fotografii, desene, diplome etc. În cel de-al doilea caz se folosesc diverse rame pentru tablouri în interiorul cărora se fac aplicațiile quilled. O imagine este realizată de obicei în 3-7 zile, în timp ce un tablou mai mare sau mai complicat necesită de la 10 până la 14 zile pentru a-l finaliza.
Veți fi uimiți de detalii. Arată la fel de minunat și de la distanță și de aproape. Multe ore sunt implicate pentru a crea aceste adevărate opere de artă. Imaginea obținută poate fi protejată cu plexiglas. În funcție de materialele folosite pentru ramă și interior, de mărime și complexitate, prețurile pornesc de la 20 lei și pot depăși 100 lei.
Lumânări decorative și aromatizate
Piață este în continuă redescoperire privind oferta de lumânări handmade. Lumânările de interior se bucură de un succes incontestabil. Ele se vând, practic, tot timpul anului, deoarece plăcerea de a avea o lumânare bibelou sau nevoia de a simți un miros plăcut în încăpere nu sunt legate de vreun moment anume.
Estetică și utilitatea acestor produse nu sunt singurele argumente pentru a demara o asemenea activitate. Astfel, procesul de producție este foarte simplu și interesant (unora le poate părea chiar o joacă); spațiul necesar nu ridică probleme deosebite, fiind suficientă chiar și o bucătărie ceva mai mare; investiția inițială este accesibilă oricui, pentru că nu e nevoie de echipamente, ci doar de un modest set de ustensile.
Păpuși și jucării
Realizarea de păpuși este o altă nișă handmade care necesită talent, răbdare și pasiune din plin. Dar este o lume absolut fascinantă care oferă figuri “cu suflet” de care se simt atrași toți cei care apreciază artă handmade.
Păpușile unicat sau de serie mică lucrate manual își au clienții lor fideli.
Este vorba despre magazine de suveniruri, teatre, turiști străini care ne trec pragul și vor să ducă în țară lor o amintire. Lor li se adaugă colecționarii sau cei care vor să facă un cadou deosebit.
Căile prin care puteți vinde un produs handmade sunt multiple. Ideal ar fi să nu aveți un intermediar, să fiți chiar dumneavoastră cel care discuta cu posibilii clienți.
Cel mai important pas este alcătuirea unui portofoliu de clienți, cu ajutorul prietenilor sau a reclamei accesibile. Comenzile personalizate joacă un rol important în vânzare. Unele persoane doresc să facă un anumit cadou cuiva drag și apelează la spiritul dumneavoastră de creativitate.