Pregătirea autovehiculelor pentru sezonul rece necesită o atenţie deosebită. Temperaturile scăzute şi precipitaţiile necesită acordarea unei atenţii deosebite anvelopelor, bateriei, lichidului de parbriz, antigelului şi becurilor.
În cazul anvelopelor, dacă temperatura a scăzut sub +7° Celsius, este momentul să-ți montezi anvelopele de iarnă.
Înainte de montaj verifică gradul de uzură acumulat și optează pentru anvelope noi dacă la cele curente ai măsurat o adâncime a șanțului sub 1.6mm sau ai constatat un grad de uzură accentuat al materialului.
Bateria este mult mai solicitată iarnă, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara.
O verificare a acumulatorului înainte de venirea iernii este recomandată pentru a nu avea surprize neplăcute. Asigură-te ca bateria prezintă o intensitate de cel puțin 12.6V .
SFATURI ÎNTREȚINERE BATERIE
Nu porni simultan instalaţia audio, degivrarea, climatizarea, luminile și ştergătoarele.
Verifică densitatea și nivelul electrolitului în baterie, precum și gradul de încărcare. Îți recomandăm și verificarea funcționării alternatorului în vederea utilizării unei tensiuni de încărcare corecte. Operațiunea se realizează în câteva minute și vei avea certitudinea că mașina va porni pe perioada sezonului rece.
În ciuda aditivilor special la minus 30°C, lichidul de spălat parbrizul îngheață, motiv pentru care îți recomandăm să pornești la drum doar dacă afară este uscat și să ai în mașină un spray anti-îngheț.
Iarna, ştergătoarele de parbriz sunt victimele gheţii. Când este acționată maneta de pornire a ştergătoarelor, motorul electric al mecanismului este activat şi stă sub tensiune, până când ştergătoarele realizează mişcarea lor obişnuită.Pentru o bună funcționare pe timp de iarnă cauciucul ștergătoarelor nu trebuie să fie crăpat și nici poros. Dacă autovehiculul are senzor de ploaie, asigură-te ca acesta nu este pe ON în permanență; în caz contrar, la punerea contactului ştergătoarele vor efectua o cursă completă și lamela de cauciuc va suferi de pe urma contactului cu gheața de pe parbriz.
La minus 25°C radiatorul pleznește dacă apa din interior nu are antigel. Verifică antigelului înainte de venirea iernii, iar în cazul în care acesta nu mai este în parametri optimi înlocuiește-l cu unul nou. La alegerea antigelului respectă indicaţiile producătorului. Circuitul de răcire poate fi distrus ca urmare a utilizării unui amestec de substanțe nepotrivite. In perioada de iarnă, este indicat să verificați periodic punctul de îngheț al lichidului de răcire și, la nevoie, sa completați cu antigel.
Dacă aveţi deja antigel, dar este mai vechi de doi ani, atunci acesta trebuie schimbat. Trecerea timpului afectează punctul de îngheţ al amestecului. Treptat, acesta îşi pierde din temperatura de îngheţ garantată şi astfel circuitul de apă al motorului poate îngheţa, provocând daune importante
În condiții de vizibilitate redusă, sistemul de iluminare asigură observarea autovehiculului în trafic.In plus, înlocuirea becurilor arse nu este tocmai plăcută în condiții de ger.
Îți recomandăm să ai tot timpul un set de becuri de rezervă special create pentru autovehiculul tău, pentru cazuri de urgență. De asemenea, verifică unghiului de iluminare a farurilor și reglează-l dacă este necesar.