Acest articol prezintă mai multe idei de afaceri online pe care le poți demara și conduce de acasă, precum și informații despre variantele pe care le ai pentru a-ți gestiona finanțele.
1. Business e-commerce
Una dintre cele mai la îndemână variante pe care le ai la dispoziție ca să îți începi propriul business este comerțul online. Ai la dispoziție platforme internaționale ca Amazon sau eBay, sau naționale ca emag, okazii.ro sau olx.ro. Tot ce trebuie să faci este identifici acel produs/produse pentru care există cerere fie la nivel național, fie internațional.
În România, printre produsele cel mai bine vândute se numără electronicele și electrocasnicele, articole vestimentare și accesorii de tip fashion, precum și produsele de îngrijire personală și cosmeticele.¹
Pentru a-ți crește șansele să găsești produse de succes, ar fi bine să te documentezi cu atenție tendințele din comerțul online, atât în România, cât și la nivel internațional. Odată ce ai identificat produsul, platformele specializate îți pun la dispoziție întreaga infrastructură pentru a putea să faci comerț online.
Afacere pe Amazon
Dacă ai găsit un produs sau mai multe și crezi în potențialul lor, te poți lansa în e-commerce direct pe o platformă mare cum este Amazonul, care îți pune la dispoziție toată infrastructură de care ai nevoie, de la depozitare până la ambalare și livrare la clientul final.
Analizează care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi și taxele pe care trebuie să le plătești dacă vrei să-ți deschizi o afacere pe Amazon, aici.
Afacere pe eBay
Cu peste 152 de utilizatori din întreaga lume, vânzarea de produse pe e-Bay se poate transforma într-o afacere de succes. Ca și în cazul vânzării pe Amazon, trebuie să identifici mai întâi o nișă de produse și să te familiarizezi cu felul în care funcționează site-ul. Poți începe, de exemplu, chiar cumpărând ceva de pe eBay.
2. Cont pe platforme de freelancing
Freelancing-ul începe să devină un fenomen și în România, în condițiile în care tot mai mulți oameni renunță la joburile lor pentru a valorifica cunoștințele și experiența pe care le-au acumulat, într-o manieră mai profitabilă pentru ei și mult mai flexibilă. Pentru că un freelancer poate câștiga mai mulți bani decât un angajat în domeniul său și își poate organiza timpul așa cum dorește.
Dacă ai decis să devii freelancer, trebuie însă să știi și provocările pe care le aduce această manieră de a câștiga bani. Veniturile nu sunt constante, pentru că perioadele cu multe proiecte pot alterna cu altele în care poți să nu găsești nimic de lucru, și trebuie să fii tot timpul preocupat de găsirea de noi proiecte. Una din cele mai simple metode de a fi tot timpul la curent cu ofertele din piață este este alegi 2-3 platforme specializate, unde să-ți faci un cont și unde apoi poți aplica sau poți fi căutat pentru diverse joburi.
Printre cele mai populare platforme pentru freelanceri se numără liberprofi.ro, congrazie.ro, Freelancer.com sau Upwork.com.
Programator
Dacă ești programator, știi deja că poți câștiga destul de mulți bani ca angajat. Ca freelancer, poți câștiga și mai mulți bani și te poți bucura de mai multă libertate atât în ceea ce privește felul în care îți organizezi ziua de lucru, cât proiectele în care să te implici. Pentru a putea fi mai ușor de găsit de potențialii angajatori, dar și pentru a aplica pentru diverse proiecte, poți să-ți creezi un cont pe platformele specializate.
Asistent virtual
Dacă știi despre tine că ești o persoană organizată, ai o minimă experiență în domeniul administrativ, marketing sau IT, și, eventual, știi și una-două limbi străine, atunci poți face bani de acasă ca asistent virtual.
Cerințele angajatorilor pentru un asistent virtual pot fi foarte diverse, iar tu poți alege să oferi astfel de servicii în domenii care îți sunt familiare. Un asistent virtual poate îndeplini diverse sarcini, de la comandarea de biletele de avion, de exemplu, până la întocmirea de rapoarte și prezentări. Dacă ai experiență în marketing, poți administra pagini de social media sau crea conținut pentru un blog. Poți, de asemenea, să oferi servicii de mentenanță IT, dacă ai experiență în acest domeniu. Posibilitățile sunt, practic, nelimitate.
Partea bună a acestui tip de activitate e că poți avea mai mulți clienți și, în consecință, poți câștiga mai mulți bani.
Grafician
Serviciile de graphic design sunt foarte căutate și foarte bine plătite. Orice companie, oricât de mica, are nevoie de astfel de servicii, fie că vorbim de realizarea ambalaje, flyere, cataloage sau vizualuri pentru platformele de socializare. Sigur că este ideal să ai câteva noțiuni de bază pentru a te putea apuca de lucru, dar programele dedicate de grafică pot fi ușor de utilizat. În plus, există oricând varianta de a urma cursuri. Inclusiv online. Dacă vrei să faci bani de acasă din servicii de grafic design, trebuie să iei în calcul investiția unui computer performant, care să-ți permită să rulezi programele speciale.
3. Traduceri online
Pasiunea, dar mai ales cunoașterea temeinică a unei limbi străine îți poate, cel puțin, rotunji veniturile până să decizi dacă vrei sau nu să o transformi într-un mic business. Iar dacă stăpânești limbi mai exotice precum japoneza, daneza, dar și germană, atunci șansele de a câștiga bani din traduceri online sunt și mai mari.
Firmele de traduceri lucrează, de obicei, cu colaboratori, așa că tot ceea ce trebuie să faci este o listă cu cei mai importanți jucători din România pe acest segment și să îți oferi serviciile. Oferte de joburi poți să găsești și pe platformele de freelancing. Partea bună în această afacere este că poți să lucrezi cât ai nevoie sau cât vrei, și să îți organizezi timpul cum dorești.
4. Magazin online
Dacă nu îți surâde ideea de a face comerț online pe niște platforme dedicate, atunci îți poți crea propriul magazin online. Investiția va fi mai mare, pentru că ai nevoie de cineva care să-ți facă site-ul, dar nu vei mai plăti comision la fiecare produse vândut, așa cum se întâmplă dacă apelezi la o platformă de comerț online ca Amazon sau eBay.
Decizia de a deschide un magazine online, ar trebui însoțită și de o strategie de promovare, lucru pentru care va fi nevoie, de asemenea, de o investiție.
5. Specialist SEO
Un specialist SEO este, pe scurt, o persoană care, prin diverse tehnici, crește traficul pe un site, ceea ce contribuie, în final, la creșterea vânzărilor. Pentru a face un astfel de job e nevoie așadar, și de cunoștințe tehnice, dar și abilități de comunicare și cunoștințe de marketing online.
Oportunitatea de a face bani din optimizarea SEO este mare pentru că mai toate companiile au nevoie de astfel de servicii, iar specialiștii în acest domeniu sunt destul de puțini în România.
În principiu, un specialist SEO trebuie să analizeze și să detecteze erorile și funcționalitățile unui site, să implementeze tehnici de optimizare, de la utilizarea anumitor cuvinte cheie până la generarea de conținut relevant pentru un produs sau un serviciu, și să măsoare evoluția traficului pe un site și să implementeze strategii de creștere continuă.
Dacă nu stăpânești încă toate cunoștințele și abilitățile tehnice de care a-i avea nevoie pentru un astfel de job, dar domeniul ți se pare atractiv, poți face cursuri tradiționale sau online. Investiția ți-o poți recupera destul de ușor.
6. Specialist Social Media
Un alt job pe care îl poți face de acasă este cel specialist social media, adică acea persoană care gestionează conturi de Facebook, Instagram, Pinterest sau chiar LinkedIn pentru diverse companii. Specialistul social media stabilește o strategie de conținut relevantă pentru un produs sau serviciu, scrie textele și alege și, eventual, editează fotografiile, setează campanii de marketing online și raportează rezultatele. Este așadar un mix între creativitate și abilități tehnice.
Dacă nu ai deloc experiență, poți urma un curs de inițiere în acest domeniu.
Prețul pentru administrarea unei paginii de social media pornește de la 100 de euro pe lună și poate ajunge mult mai sus, în funcție de serviciile solicitate de client și de numărul de platforme pe care vrea să fie prezent.
7. Blogging
În cazul în care îți place să scrii, poți face bani din blogging. Nu e nevoie de o investiție semnificativă și, în plus, poți explora această idee fără să renunți neapărat la job. Înainte de a porni pe acest drum, ar fi bine să iei în considerare câteva aspecte:
- Trebuie să identifici un domeniu, o zonă de interes la care pe pricepi sau de care ești pasionat. Poți scrie despre călătorii sau lifestyle, sport, diete, animale, bricolaj, bijuterii, practic despre orice.
- Odată ce ai identificat domeniul sau nișa, ar fi bine să studiezi puțin concurența pentru a găsi acel element prin care să ieși în evidență.
- Apoi, ar trebui să te gândești la o strategie pentru a aduce trafic pe blogul tău, pentru că de aici vor veni și banii. Cea mai ieftină și la îndemână sursă de trafic o reprezintă platformele de socializare, așa că asigură-te că vei avea o prezență bună în social media. Alege două-trei platforme în funcție de publicul căruia i te adresezi.
Dacă nu știi nimic despre cum să-ți faci un site sau cum să te promovezi în social media, te poți înscrie la cursuri sau poți apela la oameni care se pricep deja la asta, pentru a te ajuta.
8. Vlogging
Mai mult decât blogging-ul, vlogging-ul este o metodă mai rapidă și mai ușoară de a face bani fără a fi angajat, în condițiile în care, în prezent, conținutul video este mult mai atractiv decât cel scris.
Pentru a-ți face un vlog trebuie să identifici o tematică pe care să o exploatezi, să ai cunoștințe minime de tehnici de filmare și editare video și să ai o strategie de promovare astfel încât să aduni în jurul tău o comunitate cât mai mare de oameni care să te urmărească. Banii pot veni, în special, de la companii care vor să le faci reclamă sub diverse forme.
9. Consultanță online
Dacă ai acumulat multă experiență într-un anumit domeniu, le-o poți împărtăși și altora sub forma unor consultații online. Fie că vorbim de clasicele meditații, la diverse materii, sau de predarea unor tehnici de vânzări, management, marketing, comunicare, personal branding, consultanța online, pe diferite domenii, începe să devină un trend și în România.